Sempozyum kapsamında gerçekleştirilecek bir gezi programı, Çankırı’nın zengin tarihine, kültürüne ve turistik yerlerine dair keşif ve tanıma fırsatı sunacaktır. Taş Mescit, Çankırı Müzesi, Tuz Mağarası, Çankırı Kalesi ve Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi gibi mekanlar, bu özel programda yer alacaktır. Bu gezi programı, sempozyum katılımcılarına öğrenme, eğlenme ve keşfetme imkanı sağlayacaktır.

Taş Mescit

Selçuklu döneminden kalan ve mimarlık tarihi açısından önemli bir yapı olan Taş Mescit, Cemaleddin Ferruh Şifahanesi ve Darülhadisi olarak bilinen iki bitişik yapıdan oluşur. Şifahane tamamen kaybolmuş olsa da, Darülhadis günümüze kadar bütünüyle korunmuştur ve Taş Mescit olarak bilinir. İlginç sağlık kurumlarından birisi olan bu yapı, Atabey Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 M. yılında yaptırılmıştır. Darülhadis, Cemaleddin Ferruh tarafından yedi yıl sonra inşa edilmiş ve günümüzde Taş Mescit’in yanında yer alan Cemaleddin Ferruh’un Türbesi ile birlikte ziyaretçilere açıktır. Darülhadis, iki katlı olarak kesme taştan yapılmış olup, dışarıdan iki duvar ve bir köşe kulesiyle desteklenmiştir. Yapı üzerinde yer alan iki adet figürlü parça ise, günümüzde “Tıp Sembolü” ve “Eczacılık Sembolü” olarak kullanılmaktadır. Taş Mescit, Çankırı’da ziyaret edilebilecek önemli turistik yerlerden biridir.

Çankırı Müzesi

2017 yılında hizmete açılan Çankırı Müzesi, II. Abdülhamid Dönemi’ne ait bir yapı olan Çankırı Eski Hükümet Konağı binasının restore edilmesiyle oluşturulmuştur. Müze, 3000 m2 kapalı ve 600 m2 açık sergileme alanına sahiptir ve Arkeoloji, Etnoğrafya ve Paleontoloji Salonlarında eser ve buluntular sergilenmektedir. Müzenin özellikle Çorakyerler adlı bölgeden elde edilen omurgalı fosilleri, Geç Miyosen Dönem’e tarihlenmeleri ve faunal çeşitlilik açısından hem ülkemizde hem de dünya paleontoloji alanında önemli bir yer tutmaktadır. Eserler, “Kalkolitik ve Tunç Dönemleri”, “Hitit Uygarlığı”, “Helenistik Dönem”, “Roma Dönemi”, “Doğu Roma Dönemi” ve “Sikkeler” başlıkları altında farklı bölümlerde sergilenmektedir. Ayrıca, müzenin orta alanında, Arkeoloji Literatürünün en bilinen eserleri arasında yer alan “İnandık Vazosu” imitasyonu ve bu eserin bulunduğu İnandık Höyük kazısına ilişkin maket bulunmaktadır. Bu tema, müzenin özel bir bölümünü oluşturmaktadır. Müzede ayrıca, halkın yaşam tarzını ve yörenin sosyokültürel özelliklerini yansıtan etnografik eserler de sergilenmektedir.

Tuz Mağarası

Tuz Mağarası, Çankırı Tuz Madeni’nin yer altı bölümüdür ve yaklaşık 5 bin yıldır tuz üretildiği bilinen dünyanın en eski ve en büyük tuz madenleri arasında yer almaktadır. Çankırı’nın doğusunda merkez ilçeye bağlı Balıbağı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Tuz Mağarası, turizm amaçlı olarak da hizmet vermektedir. Mağara içinde çürümeyen hayvan cesetleri, tuzdan yapılmış heykeller, el işi eserleri, balık ve insan yüzü sergileri yer almaktadır. Astım, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen şifa yönü de ilgi görmektedir. “Yer Altı Tuz Şehri” olarak dünya turizmine kazandırma yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Mağara için idari bina, otopark gibi hizmetleri vardır.

Çankırı Kalesi

Çankırı Kalesi, şehrin kuzeyinde yer alan ve Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sağlamlığıyla ün kazanmış, geçen yüzyıla kadar iskân edilmiş olup yapıdan zamanımıza birkaç sur kalıntısından başka bir şey kalmamıştır. Günümüzde kale halkın uğrak noktası olan bir mesire yeri ve tarihi bir ziyaretgah olarak hizmet vermektedir. Çankırı Fatihi Karatekin Bey’in Türbesi’nin kalenin içinde bulunması, yapıyı daha da önemli kılmaktadır. Kalede oturma alanları, pergule, mescit ve otopark gibi imkanlar sunulmuştur. Yüksek bir tepe üzerinde yer alan kale, ziyaretçilere şehrin manzarasını da sunmaktadır.

Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi

Ferit Akalın Radyo ve İletişim Evi, eski bir mucit olan Ferit Akalın’ın radyo merakını ve Çankırı’da ilk televizyon antenlerini kurmasından, radyo sinyalleri ile uzaktan kumanda ile stadyumda araç yürütmesine varan maceralarını kayıt altına alan bir müzedir. Mekanın temel amacı, iletişim araçlarının tarihsel gelişimini insan hikâyeleri ile anlatmak ve Çankırı yerelliğini öne çıkarmaktır. Bu amaçla, iletişim teması, yaşayan ve nefes alan etkileşimli uygulamalar ile ziyaretçilerle buluşmuştur. Ziyaretçiler, doğal bir atölye ortamı ile sergilemeyi iç içe yaşamaktadır.


Kaynak:

Çankırı Belediyesi, https://cankiri.bel.tr/tarihi-merkezler/turizm/1

Çankırı Valiliği, http://www.cankiri.gov.tr/sehrimiz